Ieder land heeft zijn eigen uitvaarttradities. Wat zijn eigenlijk de typische buitenlandse tradities uitvaarten? En zijn er buitenlandse rouwrituelen? Elke religie en cultuur heeft zo zijn eigen uitvaarttradities. In dit artikel leggen wij buitenlandse tradities uitvaarten uit. Ook staan we stil bij tradities van religies. Dat is niet alleen leuk om te lezen, maar kan wellicht ook inspiratie geven voor het organiseren van een uitvaart.
Wat kun je lezen op deze pagina?
Buitenlandse tradities uitvaarten
Nederland is een multicultureel land waardoor er steeds meer nieuwe tradities bijkomen en sommige tradities vervagen. Zo is er in Nederland een grote Chinese gemeenschap, maar bijvoorbeeld ook een Molukse, Marokkaanse, Kaapverdische, Turkse of Surinaamse gemeenschap. Iedere gemeenschap heeft zo zijn eigen buitenlandse tradities uitvaarten die nu ook in Nederland worden uitgevoerd.
Chinese uitvaarttradities
Bij een Chinese uitvaart staat de verering van voorouders centraal. Er staat een foto van de overledene met daarbij de lijst met de name van alle voorouders. Chinezen geloven ook in twee zielen. Eentje gaat terug naar de plek waar je geboren bent en de ander blijft ook na de dood bij je. Chinezen geloven tevens in het hiernamaals. Daarom wordt de overledene in genoeg kleren gestoken voor de reis die hij gaat maken. Geesten spelen ook een grote rol. Chinezen geloven dat er een reis moet worden gemaakt met in totaal zeven poorten. Daarom wordt er ook voldoende geld en eten meegegeven voor deze reis.
Marokkanen laten zich het liefst begraven in Marokko omdat zij geloven in eeuwige grafrust. Dit kan in Nederland niet gegarandeerd worden. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor Pakistanen. In de Molukse gemeenschap staat bidden en praten centraal om het verlies te verwerken. De meeste buitenlandse tradities uitvaarten komen uit religie en niet cultuur. Dat zie je bijvoorbeeld ook bij een Surinaamse uitvaart waar iedere uitvaart divers is, afhankelijk van religie. Wij zetten de drie bekendste religieuze uitvaarten op een rij.
Islamitische uitvaart rituelen
Eerder hebben wel al geschreven over de islamitische uitvaart. Veel geloven hebben hun eigen rituelen. Bij een islamitische uitvaart speelt de gemeenschap, naast de familie, een belangrijke rol. Gelovigen kunnen zegeningen verdienen door afscheid te nemen van een stervende, waardoor de hele gemeenschap langskomt. Ook is er een rituele wassing die doorgaans wordt uitgevoerd door een imam.
Joodse uitvaart rituelen
Bij een joodse begrafenis is er de ‘chevra kaddiesja’: de heilige groep. Mannen zorgen voor mannen en vrouwen voor vrouwen. Zij dragen zorg voor de begrafenis en de rituelen. Cremeren is niet toegestaan bij een joodse uitvaart er wordt namelijk uitgegaan van het eeuwige grafrust-principe. De zeven naaste verwanten van de overledene maken een scheur in hun kleding als teken van verdriet tijdens de begrafenis. Ook het rouwproces bij de joodse gemeenschap is bijzonder te noemen. Na de begrafenis volgt er een periode van 7 dagen rouw voor de familie. Daarna volgt er een rouwperiode van 3 weken en tot slot een periode van 11 maanden waar de naaste familie geen muziek luistert en geen nieuwe kleding koopt. Na het jaar wordt het gewone leven weer opgepakt. De sterfdag blijft ieder jaar een dag van rouw.
Christelijke uitvaart rituelen
Bij een christelijke uitvaart is er weer veel zang, wijwater en brandende kaarsen. Bij het graf spreekt de priester vaak nog wat woorden en bewierookt hij de kist. Binnen de eigen parochie wordt de overledene nog herdacht bij bijvoorbeeld een mis. Veel Nederlanders kiezen nog steeds voor een christelijke uitvaart, ook als zij niet actief christen zijn.