Uitruimen en opslag: wat te doen met eigendom overledene

storage-min

Laatst bijgewerkt op 10 april 2019 door Erwin en René

Na het overlijden van een naaste blijven bezittingen over die niet altijd direct een bestemming hebben. Hoewel het eigendom volgens het testament of erfrecht wordt verdeeld over de nabestaanden, zullen er ook eigendommen zijn die nergens terecht kunnen.

Er bestaan enkele opties om deze eigendommen alsnog een bestemming te geven. In eerste instantie is het goed om het eigendom elders op te slaan.

Uitruimen en opslag

Was de overledene alleenstaand, dan wordt meestal ook de woning opgegeven. Dit betekent dat de eigendommen niet langer hier bewaard kunnen worden. Normaal gesproken zijn er twee opties voor opslag:

  • In een ruimte van een nabestaande, bijvoorbeeld zolder, kelder
  • Opslagplaats die gehuurd kan worden, zoals een garagebox

Houd er rekening mee dat de laatste optie gefinancierd moet worden door de nabestaanden. In principe beidt een gemiddelde uitvaartverzekering geen dekking voor opslagkosten. Hoewel de kosten in eerste instantie niet hoog zijn, kunnen deze wel snel oplopen wanneer men geen bestemming vindt voor de eigendommen.

Een goede tip is om binnen een maand na het overlijden met alle nabestaanden uit de erfenis te overleggen wie welke eigendommen overneemt. Zo kan er snel een lijstje gevormd worden wat er overblijft.

Spreek een termijn af waarbinnen de nabestaanden de afgesproken eigendommen meenemen, zodat er niet onnodig voor opslag betaald hoeft te worden.

Overgebleven eigendommen wegbrengen

Het hangt sterk af van het type eigendom wat de beste optie is na een sterfgeval. De volgende mogelijkheden bestaan in de meeste gevallen, wanneer nabestaanden iets niet willen overnemen:

  • Verkoop
  • Weggeven aan Leger des Heils of kringloop
  • Weggeven via sites als Marktplaats of Facebookgroepen
  • Wegbrengen naar schroot

De ervaring leert dat het belangrijk is om per object het volledig eens te worden over de bestemming. Het komt helaas vaak voor dat voorwerpen al worden weggebracht, voordat alle nabestaanden het eens zijn over de uiteindelijke bestemming.

Gaat het om waardevolle objecten, zoals goud en zilver, dan kan het goed zijn om afspraken op papier te zetten, om conflicten in de toekomst te voorkomen.

Weggeven

Wordt er besloten om bepaalde objecten weg te geven, dan is het gebruikelijk dat deze voorwerpen worden opgehaald. Met name met grote voorwerpen, zoals meubilair, zijn instanties als de kringloop en het Leger des Heils vaak bereid om ze zelf te komen afhalen.

Dat biedt gemak voor de nabestaanden, terwijl je weet dat de voorwerpen aan goede bestemming krijgen bij mensen die het nodig hebben. Ook bij weggeven via Facebook of Marktplaats is het gebruikelijk dat de afnemer de spullen zelf komt afhalen.

Verkoop van eigendommen

Worden eigendommen verkocht, maak dan wederom goede afspraken voor de verkoop. Normaal gesproken wordt de opbrengst verdeeld over de nabestaanden die in de erfenis liggen vastgelegd. Zorg er wederom voor dat dit het liefst zwart-op-wit staat, zodat er geen conflicten kunnen ontstaan. Zeker bij kostbare bezittingen is dit essentieel

Bekijk eventueel met een notaris of er belasting betaald moet worden over de opbrengst van de verkoop.

 

Hoe nuttig was deze informatie?
5 stem(mers), Gem. score: 5
Vorige artikelVolgende artikel
Erwin heeft als eigen ondernemer van EOnline al sinds 2007 meerdere financiële vergelijkingssites opgericht. Hij deelt graag zijn ervaringen, controleert en plaats de actuele content. Hierbij ondersteund door René, die al ruim 25 jaar uitvaartverzorger is. Meer over ons team