Social media na de dood: heb jij het geregeld?

socialmediadood

Laatst bijgewerkt op 12 juni 2019 door Erwin en René

In de huidige tijd beschikt vrijwel iedereen, jong en oud, over sociale media. Facebook, Instagram, een YouTube-account of simpelweg chat apps als Whatsapp: iedereen heeft wel wat. Wat hiermee gebeurt na het overlijden van iemand krijgt zelden de aandacht. Het is niet ongebruikelijk dat een Facebook-profiel nog jaren na de dood van iemand online blijft, alsof er niets is gebeurd.

Voor sommige nabestaanden is dit prettig: het houdt de herinnering in leven. Voor anderen is het juist een doorn in het oog, zeker wanneer het algoritme van deze media ongevraagd herinneringen of jubilea toont met deze persoon. Dat kan erg pijnlijk zijn. Daarom is het goed om na te denken over de bestemming van social media-profielen na de dood.

Wachtwoorden opslaan?

De eerste les die veel mensen krijgen over het internet is: geen wachtwoorden opslaan, want zo ben je een makkelijk slachtoffer voor hackers. Met het oog op een mogelijk overlijden bemoeilijkt dit wel wat dingen. Kom je plotseling te overlijden, dan kan niemand de social media-profielen bereiken en aanpassen of verwijderen.

Het is mogelijk om wachtwoorden op een versleutelde geheugendrager op te slaan, maar ook deze zijn niet geheel waterdicht. In theorie kunnen deze alsnog gekraakt worden en gebruikt worden voor kwade doeleinden, zeker wanneer wachtwoorden voor verschillende diensten herbruikt worden.

Hier komt nog bij dat minimaal één familie lid of vriend(in) moet weten hoe deze versleutelde wachtwoorden alsnog bereikbaar worden. Dit is niet alleen risicovol, maar vraagt ook veel vertrouwen.

Speciale online kluis bij uitvaartverzekering

Bij enkele uitvaartverzekeraars, waaronder Dela, kan er gebruik gemaakt worden van een online kluis. In deze kluis kunnen wachtwoorden en andere essentiële gegevens van online profielen worden bewaard. Deze komen vervolgens vrij na het overlijden, samen met de uitvaartverzekeraar. Nabestaanden kunnen zo toegang krijgen tot de profielen.

Ook kan in het testament worden vastgelegd wat er moet gebeuren met de online profielen. Steeds vaker bestaat ook hier de mogelijkheid om wachtwoorden en dergelijke veilig te stellen, zodat de profielen niet onbereikbaar zijn voor nabestaanden na het overlijden. Het lastige is dat wachtwoorden zo nu en dan wijzigen. Nog niet altijd is het even makkelijk om deze vervolgens bij een testament of verzekeraar aan te passen.

Geen wachtwoorden bewaard, maar wel aanpassen

Overlijdt er toch iemand zonder dat hij of zij wachtwoorden heeft opgeslagen voor de nabestaanden, dan zijn er nog steeds manieren om een social media-profiel te wijzigen of af te sluiten. Dit is wel iets lastiger. De meeste diensten vragen namelijk om een kopie van de akte van overlijden. Bij grote internationale diensten kan het daarom enige tijd duren voordat het verzoek doorkomt en aanpassingen gemaakt kunnen worden.

Onder meer Facebook heeft een zogenaamde in memoriam-versie van het profiel beschikbaar voor overleden leden van de site. Eén contactpersoon beheert het profiel hierbij. Deze persoon kan onder meer foto’s wijzigen en plaatsen, berichten plaatsen en reageren op vriendschapsverzoeken. Deze optie wordt steeds vaker gebruikt om een online herdenkingsplaats voor de overledene te creëren.

Let erop dat niet bij ieder sociaal medium deze optie bestaat. Het blijft daarom verstandig om gebruik te maken van een online kluis.

Bekijk hieronder een voorbeeld van een herdenkingspagina op Facebook.

 

Hoe nuttig was deze informatie?
1 stem(mers), Gem. score: 5
Vorige artikelVolgende artikel
Erwin heeft als eigen ondernemer van EOnline al sinds 2007 meerdere financiële vergelijkingssites opgericht. Hij deelt graag zijn ervaringen, controleert en plaats de actuele content. Hierbij ondersteund door René, die al ruim 25 jaar uitvaartverzorger is. Meer over ons team