Laatst bijgewerkt op 6 oktober 2020 door Erwin en René
De regels as uitstrooien in Nederland verschillen per gemeente. Na de crematie blijft er as over. Er zijn hiervoor verschillende opties beschikbaar en de verstrooiing is er een van. Het is in elk geval niet toegestaan om zomaar op een willekeurige locatie as uit te strooien. De gemeenten hebben hier een eigen beleid in. In de ene gemeente mag het overal behalve op expliciet benoemde plekken. In een andere gemeente is het verboden behalve op speciaal aangewezen plaatsen. Je hebt overigens ook een optie om de verstrooiing over te laten aan de uitvaartondernemer. Bijvoorbeeld op zee of op land en zonder of met je aanwezigheid. Je hoeft je dan niet met de regels bezig te houden.
Wat kun je lezen op deze pagina?
Regels as uitstrooien: Wet op de lijkbezorging
Er gelden voor de regels as uitstrooien wettelijke bepalingen. Deze zijn neergelegd in art. 66a van de Wet op de lijkbezorging. Hierin staat dat men as na een crematie mag verstrooien op een door de gemeente aangewezen locatie of op zee. Een aangewezen locatie is bijvoorbeeld een strooiveld. Het is echter ook toegestaan dat de keuze op een andere plaats valt. Bijvoorbeeld op een zelfgekozen dierbare plek. Dat mag alleen als de APV van de gemeente daar geen regels voor heeft. Indien de gemeentelijke APV anders bepaalt, dient men die regels voor as uitstrooien te volgen. Verstrooiing op het terrein van een ander mag alleen met toestemming van de betreffende eigenaar. Het is dus ook toegestaan, als de regels as uitstrooien van de gemeente dat toelaten, om het in de eigen tuin te doen.
Regels as uitstrooien: bijzondere verstrooiing
Er zijn meerdere regels as uitstrooien van toepassing, maar het is altijd mogelijk om er een bijzondere verstrooiing van te maken. Bijvoorbeeld met een laatste vlucht vanuit een vliegtuig. In dat geval is er sprake van een laatste speciale reis. Een andere optie is om voor verstrooiing per ballon te kiezen. Hiervoor zijn geen specifieke regels as uitstrooien van toepassing. Zolang de ballonnen vrij de ruimte hebben, is er geen probleem. As krijgt plaats in de heliumballonnen die de lucht ingaan. Op twintig kilometer hoogte knappen de ballonnen en verstrooit de as zich op natuurlijke wijze. Heb je voor jezelf wensen voor de verstrooiing? Houd dan alvast rekening met eventuele kosten door voor de beste uitvaartverzekering te kiezen. Een spectaculaire manier is bijvoorbeeld om een laatste reis te maken in een vuurpijl. Zo heeft de verstrooiing van as van André Hazes in het verleden ook plaatsgevonden.
As laten opgaan in de natuur
As laten opgaan in de natuur is een mooie manier om afscheid te nemen. Het is ook mogelijk om dat zonder verstrooiing te doen. Bijvoorbeeld door voor een biologisch afbreekbare urn te kiezen. Bijvoorbeeld in combinatie met zaadjes van een bloem of plant. Dan groeit en bloeit er daarna wat moois op de betreffende plek. Het is overigens nog wel belangrijk om te weten dat as vier weken in bewaring blijft na de crematie. Daarna is er pas sprake van vrijgave.