Hoe werkt een uitvaartdeposito?

uitvaartdeposito

Een uitvaartdeposito is een vorm van sparen voor de kosten van de uitvaart. In de praktijk is er sprake van het eenmalig storten van een bedrag in een depositofonds. Dat is mogelijk bij verschillende uitvaartverzekeraars. Bijvoorbeeld bij Nuvema waarbij er sprake is van een alternatief voor het afsluiten van een uitvaartverzekering. Het voordeel van een deposito is dat het mogelijk is om geld bij te storten. Je hoeft dan ook niet in één keer het totale bedrag van de geschatte uitvaartkosten te storten. Dat mag periodiek. Het depositofonds is te zien als een spaarrekening. Je mag het gespaarde bedrag niet opnemen. Het geld is specifiek bedoeld voor uitvaartkosten. Nuvema heeft in dat kader een natura uitvaartdepositorekening. Het voordeel is wel dat met deze manier van sparen het geld direct na overlijden beschikbaar is. Bij een gewone spaarrekening is het geld vaak niet direct bereikbaar voor nabestaanden.

Uitvaartdeposito gunstig in bepaalde situaties

In bepaalde situaties is het gunstig om voor een uitvaartdeposito te kiezen. Bijvoorbeeld als het vanwege je leeftijd niet is toegestaan een uitvaartverzekering af te sluiten. Uitvaartverzekeraars hanteren een leeftijdsgrens. Ben je 80 jaar dan heb je pech. Ook als het afsluiten van een uitvaartverzekering lastig is vanwege de gezondheid biedt een uitvaartfonds uitkomst. Het is dan niet nodig om een gezondheidsverklaring te tonen aan de uitvaartverzekeraar. Deze partij loopt geen risico als jij spaart voor je uitvaart en vroeg overlijdt. Dat risico is er wel als je een slechte gezondheid hebt en een uitvaartverzekering wilt.

Voordelen en nadelen uitvaartdepositorekening

Een uitvaartdeposito biedt voordelen en nadelen. Het geld is gegarandeerd beschikbaar voor de uitvaart. Dat is een groot voordeel Een gezondheidsverklaring is niet nodig en er zijn geen bijkomende kosten. Ook dat zijn pluspunten. Bovendien krijg je ieder jaar een rentevergoeding over het kapitaal op de uitvaartdepositorekening. De rente is gemiddeld hoger dan op een spaarrekening. Verder is het mogelijk om geld bij te storten. Er zijn aan de andere kant ook nadelen. Om de uitvaartdeposito van Nuvema nog even als voorbeeld te nemen. De uitvaartdepositorekening behoort niet tot het garantiestelsel. Dat betekent dat bij een eventueel faillissement er geen garantie is dat de verzekeraar de financiële verplichtingen nakomt. Een ander nadeel is dat je misschien nog niet genoeg hebt gespaard als je vroegtijdig overlijdt. Bij een uitvaartverzekering komt het geld gegarandeerd vrij.

Toch liever een uitvaartverzekering?

Het is vaak gunstiger om de keuze te maken voor het afsluiten van een uitvaartverzekering. Alleen als je te oud bent voor een uitvaartpolis of chronisch ziek bent, heeft een uitvaartdeposito de voorkeur. Bij een uitvaartpolis heb je altijd de garantie dat het verzekerd bedrag door de nabestaanden te gebruiken is. Bovendien betaal je doorgaans een lage premie per maand. Je bent niet in één keer een groot bedrag kwijt. Twijfel je nog? Dan is het verstandig om nog eens goed te kijken wat in je eigen situatie de mogelijkheden en wensen zijn.

Hoe nuttig was deze informatie?
1 stem(mers), Gem. score: 5
Vorige artikelVolgende artikel
Ralph van Manen is gespecialiseerd in uitvaartverzekeringen. Hij deelt op dit blog graag zijn kennis en ervaring over uitvaartverzekeringen.