Laatst bijgewerkt op 28 december 2018 door Erwin en René
Een klimaatneutrale uitvaart is op verschillende manieren vorm te geven. De duurzame uitvaarten staan al volop in de belangstelling van consumenten. De uitvaartverzekeraars besteden zelf ook aandacht aan het mogelijk maken van een klimaatneutrale uitvaart. Zo heb je straks de mogelijkheid om voor een elektrische crematie te kiezen. De eerste elektrische crematieoven komt in 2019 Groningen te staan en is van uitvaartorganisatie DELA. Elektrisch cremeren is duurzamer in vergelijking met de huidige crematie in gasovens. Het is met een elektrische crematie mogelijk om de uitstoot van CO2 terug te dringen met gemiddeld 113 kilogram per crematie. Ook Yarden is actief met het verminderen van CO2 uitstoot met uitvaarten. Er is zelfs een samenwerking tussen Yarden en DELA in de vorm van de Stichting Duurzaam Afscheid.
Wat kun je lezen op deze pagina?
Stichting Duurzaam Afscheid voor een klimaatneutrale uitvaart
De Stichting Duurzaam Afscheid is gericht op het leveren van een bijdrage aan een duurzame samenleving. Een van de doelen is om een klimaatneutrale uitvaart te bevorderen. Bijvoorbeeld door de CO2-uitstoot te verminderen. Daarnaast is de focus van de stichting gericht op duurzame uitvaartmethoden. Er is bijvoorbeeld sprake van het bevorderen van nieuwe vormen van lijkbezorging. Momenteel is het wettelijk alleen mogelijk om een overledene te begraven of te cremeren. Er zijn veranderingen op komst om voor een uitbreiding van lijkbezorging die minder belastend is voor het milieu. Een ander doel is om de uitvaartbranche zich bewust te laten maken met het aanbieden van duurzame producten en diensten. Een samenwerking tussen uitvaartverzekeraars bevordert de snelheid waarmee een klimaatneutrale uitvaart te realiseren is.
Resomeren als duurzaam alternatief
Een crematie of begrafenis zijn momenteel de opties om uit te kiezen. Daar komt in de toekomst wellicht verandering in met de optie van resomeren. Bij deze vorm komt het lichaam van de overledene op een duurzame manier terug in de natuur. Resomeren staat ook wel bekend als bio-cremeren en is nu nog niet toegestaan. Het resomeren staat voor oplossen in water, waarbij er uiteindelijk een schoon wit poeder overblijft.
Opties voor een klimaatneutrale uitvaart
Er zijn allerlei opties om een klimaatneutrale uitvaart te bevorderen. Bijvoorbeeld om hernieuwbare materialen te gebruiken. Of om alternatieve productievormen in te zetten. Denk maar eens aan 3D-printen. De keuze voor een afbreekbare kist voor een begrafenis is eveneens duurzaam. In plaats van een kist is de keuze voor een lijkwade mogelijk. Er zijn tegenwoordig ook al urnen die op basis van klimaatneutrale productie zijn ontworpen. De doelstelling van DELA is in elk geval om in 2030 uitvaarten klimaatneutraal te laten zijn. Je hebt zelf ook de mogelijkheid om bij het afsluiten van je uitvaartverzekering na te denken over een klimaatneutrale uitvaart. Leg je eigen duurzame uitvaartwensen daarom meteen ook vast als je de uitvaartpolis afsluit.