Recente overlijdensberichten

Zoeken naar recente overlijdensberichten

Laatst bijgewerkt op 13 december 2024 door Erwin en René

Ben je op zoek naar recente overlijdensberichten? Die vind je bijvoorbeeld online, naast in de lokale en regionale kranten. In sommige gevallen delen nabestaanden een overlijdensbericht via social media, zoals Facebook of X.

Alle overlijdensberichten: waar vind je ze?

De overlijdensberichten die recent zijn gepubliceerd vind je bijvoorbeeld op:

Online en via social media

Online zijn recente overlijdensberichten makkelijker om te vinden, bijvoorbeeld door er zelf naar te zoeken. Dat kan op een aantal verschillende manieren:

  • Op voornaam en/of achternaam
  • Met de geboortedatum
  • Op plaatsnaam
  • Per provincie
  • Met de overlijdensdatum
  • Met de plaatsingsdatum

In een aantal gevallen plaatsen nabestaanden een overlijdensbericht via social media. Zij gebruiken daarvoor bijvoorbeeld Facebook of X. Door te kijken op de verschillende social media kun je op zoek gaan naar actuele overlijdensberichten, zonder dat je nabestaanden daar rechtstreeks om hoeft te vragen.

Lokale en regionale kranten 

Traditioneel worden recente overlijdensberichten geplaatst in lokale en regionale kranten. Sommige van deze kranten publiceren ook online, bijvoorbeeld als PDF. Het is mogelijk om de kranten op te zoeken en te openen, om na te gaan of er een overlijdensbericht in staat. Daarnaast is het soms mogelijk om oude kranten op te vragen en daarin de overlijdensberichten terug te zoeken.

Hoe schrijf jezelf overlijdensberichten?

Het schrijven van een overlijdensbericht is geen gemakkelijke taak. In dit artikel geven wij je een aantal tips en adviezen die je in staat stellen om een overlijdensbericht op te stellen. Er zijn een aantal richtlijnen waar je rekening mee kunt te houden. Ook geven wij in dit artikel een aantal aanknopingspunten die houvast bieden bij het opstellen van een overlijdensbericht.

Een overlijdensbericht wordt doorgaans op een rouwkaart gezet. Deze rouwkaart stuur je vervolgens naar familie, vrienden en kennissen om ze op de hoogte te stellen van het overlijden en ze (eventueel) uit te nodigen voor de uitvaart. Je kunt er ook voor kiezen om een overlijdensbericht in de krant of op een website te plaatsen. In een eerder artikel schreven we al over het plaatsen van een rouwadvertentie en de daarbij behorende kosten. Dit artikel gaat specifiek in op het schrijven van een overlijdensbericht.

Rouwkaart opstellen

Iedere geval van overlijden is uniek en het mooiste is dat de inhoud en opmaak van een rouwkaart een persoonlijk karakter heeft. Gebruik de onderstaande richtlijnen voor het opstellen van een rouwkaart als inspiratie maar voel je ook vrij om er een eigen invulling aan te geven. Vaak geeft een uitvaartverzorger ook concrete adviezen bij het opstellen van een rouwkaart.

Als je een rouwkaart wilt opstellen dan kun je het beste de onderstaande onderdelen opnemen

1. Gedicht of bijbeltekst

Vaak begin je een rouwkaart met een gedicht of Bijbeltekst. Vaak kiezen de nabestaanden voor een gedicht of Bijbeltekst die de overledene mooi vond. Mocht er geen gedicht of Bijbeltekst van tevoren zijn gekozen dan zijn er genoeg mooie gedichten waar je uit kunt kiezen. Op de website van Broodkruimels tref je mooie Bijbelteksten voor op de rouwkaart.

2. Inleidende tekst

Na het gedicht of de Bijbeltekst plaats je een tekst van twee regels waarin het overlijden wordt aangestipt.

3. Naam, geboortedatum en sterfdatum overledene

Dit gedeelte komt na de inleidende tekst en spreekt voor zich.

4. Tekst omstandigheden overlijden en/of informatie over de persoon

In deze tekst van wederom twee regels kan worden gekozen voor de omstandigheden van de dood of beschrijven wat voor een persoon de overledene was.

5. Vermelding nabestaanden

In dit gedeelte noem je de nabestaanden bij naam. Denk aan de echtgenoot of echtgenote en de kinderen met hun partner en hun kinderen. Soms worden ook eventuele huisdieren genoemd.

6. Contact adres nabestaande

Hier plaats je het adres van de directe nabestaande (bijvoorbeeld de echtgenoot of het oudste kind) waar de ontvangers van de rouwkaart een brief met hun medeleven naar toe kunnen sturen.

7. Tekst over locatie en tijdstip afscheid nemen of condoleren

In het laatste stukje tekst beschrijf je waar afscheid genomen kan worden van de overledene. Bijvoorbeeld bij de uitvaart. Belangrijk is natuurlijk om het adres en de datum niet te vergeten. In sommige gevallen heeft de uitvaart al plaatsgevonden.

Richtlijnen overlijdensbericht schrijven

Voor een overlijdensbericht schrijven in een krant of voor publicatie op een website zoals Mensenlinq gelden in principe dezelfde richtlijnen. In een dergelijk overlijdensbericht kan je door middel van een gedicht en twee kleine stukjes tekst (elk twee regels) een persoonlijke noot aanbrengen. Het belangrijkste is om familieleden, vrienden, collega’s en kennissen te informeren over het overlijden en de uitvaart. Door je aan de gegeven richtlijnen te houden of ze als houvast te gebruiken kun je als directe nabestaande zelf een rouwkaart opstellen.

Meer informatie en inspiratie over teksten op rouwkaarten

Overlijdensberichten en de uitvaartverzekering

In veel gevallen dekt de uitvaartverzekering de kosten voor een overlijdensbericht. De precieze gedekte kosten hangen af van de dekking die je afsluit. Vaak is een bericht in een lokale krant inbegrepen, terwijl een regionale krant leidt tot meer kosten. Een landelijke krant brengt nog meer kosten met zich mee.

Meer vragen over recente overlijdensberichten zoeken

Waar kan ik recente overlijdensberichten vinden?

Laatst bijgewerkt op 13 december 2024 door Erwin en René

Recente overlijdensberichten staan traditioneel in de lokale en regionale kranten. Daarnaast worden ze gepubliceerd op websites, zoals mensenlinq.nl en afscheid.online. In sommige gevallen delen nabestaanden de overlijdensberichten bijvoorbeeld via hun social media-kanalen.

Hoe nuttig was deze informatie?

2 stem(mers), Gem. score: 5

Is een overlijdensbericht verplicht?

Laatst bijgewerkt op 13 december 2024 door Erwin en René

Nee, een overlijdensbericht is niet verplicht. Het is de officiële aankondiging van een overlijden, maar het is niet verplicht om deze op te stellen en te publiceren. Vooral bij uitvaarten in besloten kring is het niet gebruikelijk om een overlijdensbericht te publiceren. Andersom kan een bericht snel veel mensen op de hoogte brengen, bijvoorbeeld om hen uit te nodigen de uitvaart bij te wonen.

Hoe nuttig was deze informatie?

2 stem(mers), Gem. score: 5

Dekt de uitvaartverzekering de kosten voor overlijdensberichten?

Laatst bijgewerkt op 13 december 2024 door Erwin en René

Ja, in veel gevallen dekt de uitvaartverzekering de kosten voor overlijdensberichten. Dat wil zeggen, het is mogelijk om dekking af te sluiten voor bijvoorbeeld een online bericht of een bericht in een lokale of regionale krant. Een kapitaal uitvaartverzekering keert het verzekerde bedrag uit. Nabestaanden kunnen dat bedrag naar eigen inzicht gebruiken, dus ook voor een overlijdensbericht in de krant en/of online.

Hoe nuttig was deze informatie?

2 stem(mers), Gem. score: 5

Hoe nuttig was deze informatie?
2 stem(mers), Gem. score: 5
Vorige artikelVolgende artikel
Erwin heeft als eigen ondernemer van EOnline al sinds 2007 meerdere financiële vergelijkingssites opgericht. Hij deelt graag zijn ervaringen, controleert en plaats de actuele content. Hierbij ondersteund door René, die al ruim 25 jaar uitvaartverzorger is. Meer over ons team