Het werk van een uitvaartverzorger

uitvaart

Laatst bijgewerkt op 14 april 2024 door Erwin en René

Bij het overlijden van een naaste krijg je altijd te maken met een uitvaartverzorger. Deze uitvaartverzorger is onder meer verantwoordelijk voor de tijdelijke opbaring van het lichaam en vaak ook voor de uitvaartceremonie en uiteindelijke begrafenis of crematie.

Uitvaartverzorgers doen goed, maar zwaar werk. Dagelijks werken zij met rouwende nabestaanden en moeten zij ervoor zorgen dat het proces van de uitvaart zo zorgeloos mogelijk voor hen verloopt. Veel uitvaartverzorgers werken samen met uitvaartverzekeraars.

Werk van een uitvaartverzorger

Het kan enigszins verschillen hoe het takenpakket van de uitvaartverzorger eruit ziet. Met name in grotere steden zijn er bedrijven die zich enkel toeleggen op het vervoer en de opbaring, terwijl met name de grotere uitvaartverzorgers het gehele proces vanaf het overlijden tot de uitvaart zelf kunnen verzorgen.

1. Opbaring

Een uitvaartbedrijf wordt na het overlijden ingeschakeld om het lichaam op te halen met een lijkauto. In het uitvaartcentrum wordt het lichaam opgebaard in een mortuarium. Een alternatief is thuisopbaring, waarbij de uitvaartverzorger een koelplaat zal brengen. Het lichaam wordt hier opgelegd.

2. Werk tijdens de uitvaart

Uitvaartverzorgers zijn en voor een groot deel vooral organisatoren. Ze zorgen ervoor dat de uitvaartceremonie vloeiend verloopt en de hierop volgende begrafenis of crematie plechtig en net verloopt voor de nabestaanden.

In meer of mindere mate zullen zij ook tijdens de ceremonie werk verrichten, zoals de bediening van muziek of video’s. Hierin is meestal veel flexibiliteit om werk uit handen te geven aan nabestaanden.

3. Samenwerking met uitvaartverzekeraar

Veel uitvaartverzorgers werken nauw samen met een uitvaartverzekeraar. Wordt er een naturaverzekering afgesloten, dan zal de uitvaart standaard worden uitgevoerd door een uitvaartverzorger die verbonden is met de verzekeraar.

In veel gevallen is de uitvaartverzekeraar zelfs volledig eigenaar van uitvaartcentra. Dit bevordert de samenwerking en verkleint de kans dat bepaalde zaken stroef verlopen in het proces richting de uitvaart. Is de verzekeraar niet de eigenaar van het centrum, dan kan in de meeste gevallen alsnog in het lokale uitvaartcentrum de uitvaart plaatsvinden.

4. Persoonlijk

Het is voor een uitvaartverzorger extreem belangrijk dat zij stressbestendig zijn en goed om kunnen gaan met emotionele mensen. Direct na het overlijden van een persoon zijn nabestaanden erg emotioneel, wat zich kan uiten in allerlei vormen.

Tijdens de opleiding leren uitvaartverzorgers uitgebreid hoe zij moeten omgaan met rouwende mensen. Bovendien doen zij snel ervaring op in dit proces. Normaal gesproken zal de samenwerking met de verzorgers dan ook als prettig ervaren worden door de nabestaanden.

Tegelijkertijd is het voor een uitvaartverzorger zelf erg belangrijk om enige afstand te houden. Omdat hij of zij dagelijks met sterfgevallen bezig is, waarbij sommige erg tragisch, is het essentieel om verdriet waarmee zij te maken krijgen van zich af te zetten.

 

Hoe nuttig was deze informatie?
1 stem(mers), Gem. score: 5
Vorige artikelVolgende artikel
Erwin heeft als eigen ondernemer van EOnline al sinds 2007 meerdere financiële vergelijkingssites opgericht. Hij deelt graag zijn ervaringen, controleert en plaats de actuele content. Hierbij ondersteund door René, die al ruim 25 jaar uitvaartverzorger is. Meer over ons team